(Pinstripe Suit) 對每位紳士黎講擁有一套PATTERN既西裝係不可或缺。好多人都會覺得格仔或條紋未必襯自己! 但其實每日重覆著住黑,藍,灰既淨色西裝難免覺得枯燥乏味, 不如諗下點樣MIX & MATCH啦

The Pinstripe Suit (直紋)

直紋西裝係20世紀好流行, 沉寂一時後最近又回歸潮流。當大家去選擇一款直紋布料時可以留意條子的粗幼度, 如果條子的粗幼度與一支鉛筆的筆觸差不多, 呢套直紋西裝會帶俾你一個更加輕鬆而時尚既外觀。至於顏色方面,海軍藍係一個值得推薦既選擇, 因為海軍藍非常百搭, 由朝到晚都適合穿著。襯上白色牛津紡恤衫(oxford shirt)加一雙深棕色麂皮MONK STRAP LOAFER就好好睇!

關於作者:

FASCINO BESPOKE: – Fascino 在意大利文中解說charming 的意思,Fascino bespoke 希望透過來自歐洲的高尚布料,揉合一流的手工藝,精心為每位顧客打造完美的西裝,充分展現每位男士獨特的個性和最charming的一面。